
Ook AM draagt bij aan strijd tegen COVID-19
De coronacrisis wordt steeds uitdagender; er heerst een prangend tekort aan mondmaskers voor onze hulpverleners, er dreigt een tekort aan ziekenhuisbedden, de economie krijgt het hard te verduren, nieuwe besmettingen moeten we absoluut zien te vermijden. In deze periode wordt samenwerking daarom hoe langer hoe meer cruciaal. Iedereen kan zijn steentje bijdragen; zo vindt ook de 3D-printsector. Wie dacht dat 3D-printen enkel gebruikt kan worden om ‘leuke gadgets’ te printen, heeft het mis. 3D-printing kan ons helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ongeziene situaties vragen namelijk om creatieve oplossingen en laat dat nu net één van de USP’s van Additive Manufacturing zijn. In dit artikel worden enkele initiatieven opgelijst.
Stop de verspreiding van ziektekiemen
Om een verdere verspreiding van ziektekiemen zoals het coronavirus tegen te gaan, ontwierp Materialise een handsfree 3D-geprinte deuropener. De geprinte deuropener kan aan deurkrukken bevestigd worden, waardoor je een deur makkelijk met de onderarm kunt openen. Deze innovatieve oplossing reduceert het besmettingsrisico bij een dagelijkse taak zoals het openen en sluiten van deuren sterk. Materialise zet het ontwerpbestand gratis ter beschikking op de bedrijfswebsite. Op die manier kunnen fabrieken overal ter wereld lokaal de deuropeners 3D-printen. Heb je geen 3D-printer staan? Je kan online een pakje met schroeven bestellen. Het idee ligt in lijn van de missie van Materialise om een betere en gezondere wereld te creëren.
Deel kennis
Naast concrete innovatieve oplossingen worden ook heel wat vragen tot samenwerking verspreid. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die denken iets nuttigs te produceren, maar hulp vragen bij de mogelijke toepassing van hun ontwerp.
Michael Müller roept op om aanbodtekorten in de medische sector in te perken door creatief na te denken over mogelijke toepassingen van al bestaande producten. Het gaat bijvoorbeeld om producten die het hoofd kunnen bieden aan tekorten van ventilatoren, maskers en andere apparatuur die nodig is om levens te redden. Hij ontwierp zelf 3D-geprinte peristaltische pompen die gebruik maken van standaardcomponenten als een NEMA17 stepper motor, skateboard lagers, een siliconenslang (binnenin 3mm) en een Arduino controller. Als iemand denkt dat dit nuttig zou kunnen zijn, vraagt hij contact met hem op te nemen. Meer technische specificaties over het product vind je hier. Verder kan de geometrie van het onderdeel nog geoptimaliseerd worden.
Daarnaast probeert de makersgemeenschap zich te organiseren in verschillende groepen om te zien hoe 3D-printing kan helpen bij het produceren van artikelen die mogelijk levens kunnen redden. Info en initiatieven zijn onder andere te vinden in deze Facebookgroep of het Coronavirus Tech Handbook.
Help de economie
Iedereen zoekt naar oplossingen die de medische sector en de getroffen patiënten mogelijks kunnen helpen. Dat is goed, maar wat na de crisis? Hoe houden we de economie zo veel mogelijk draaiende om ernstige financiële gevolgen van het virus zo veel mogelijk te beperken? Ook hier kan 3D-printing een oplossing bieden. Onderdelen die door het virus niet of moeilijk geleverd kunnen worden, kunnen besteld en geprint worden bij de vele 3D-serviceproviders die België en Nederland rijk is.
Heb je als bedrijf geen idee waar je terecht kan voor het printen van jouw product? Contacteer Flam3D. Wij geven neutraal, onafhankelijk advies over waar je terecht kan.
Voorzie mondmaskers
Er heerst een duidelijk tekort aan mondmaskers voor onze hulpverleners. Om te voorkomen dat zorgverleners zich moeten blootstellen aan de besmetting, roept Timelab de 3D-print community op om massaal mondmaskers te printen. Op hun website stellen ze gratis een ontwerp voor het 3D-printen van een mondmasker ter beschikking. Het gaat om een masker met een aparte textielinleg om het masker steriel te houden. De stof van de inleg moet voldoen aan speciale vereisten. Er zijn ook andere ontwerpen in het Coronavirus Tech Handbook te vinden. We bekijken momenteel samen met enkele organisaties en onderzoeksinstellingen de technisch-wetenschappelijke kant van de zaak. Daarnaast is er overleg met vakmensen in rampenbestuur om de haalbaarheid en organisatie van het project te bespreken. Indien het project nuttig is en goedgekeurd wordt spreken we graag het volledige Flam3D netwerk aan om hun steentje bij te dragen. Dit nieuwsbericht zal daarom regelmatig vernieuwd en aangevuld worden.
Heb je als bedrijf zelf een aanbieding die de strijd tegen het coronavirus kan helpen? Contacteer ons en dan nemen wij ook jouw mogelijke oplossing in het bericht op.
Foto: © Materialise