ALtair Inspire Platform

Versnellen van simulatiegericht ontwerpen via Altair Inspire Studio 2021

Design8 bv, distributeur van 3D ontwerp- en visualisatiesoftware op Mac en PC in België, Luxemburg en Nederland en lid van Flam3D, biedt een nieuw product in zijn portfolio aan om te helpen met succesvol 3D-printen: Altair Inspire Studio 2021. Het pakket zou industrieel ontwerpers helpen om kosten, ontwikkeltijd, materiaalgebruik en productgewicht te reduceren.

Altair InspireTM is een topologieoptimalisatie software, die gebruikt wordt om in het eerste stadium van het ontwerpproces constructief efficiënte concepten te vormen en onderzoeken. De software zou zowel simulatie-analisten als ontwerperingenieurs en architecten in staat moeten stellen om ‘wat-als studies’ sneller en eenvoudiger uit te voeren en de product time-to-market te verkorten.

Het Altair Inspire Studio pakket is veelzijdig en bevat alles wat een industrieel ontwerper nodig heeft: vrije vormgeving op basis van polygonen en SubD NURBS, maar ook heel precies tekenen met met o.a. surface modeling en solid modeling. Daarbij onthoudt het programma de volledige ontwerpgeschiedenis, waardoor het altijd mogelijk is om terug te keren naar een eerdere fase van het ontwerp en daar bijvoorbeeld die ene kromming nog wat aan te passen. Op die manier wordt het gehele ontwerp steeds in real-time bijgewerkt. Om het ontwerp uiteindelijk te kunnen presenteren, creëert Inspire Studio’s rendering engine mooie beelden en complexe animaties, in real-time met natuurkundig correcte verlichting.

Onlangs lanceerde Altair de 2021-editie van hun all-in-one industriële ontwerpoplossing – zoals ze die zelf omschrijven – namelijk Altair Inspire Studio. De 2021 editie bevat enkele nieuwe features die helpen bij het modelleren, schetsen en renderen, alsook features op het gebied van PolyNURBS en matrijsontwerp. Zo kan je bij het modelleren vanaf nu o.a. gebruik maken van de nieuwe “push/ pull tool” waarmee ontwerpen kunnen gewijzigd worden die geen constructiegeschiedenis hebben. Met “push pull” kunnen vlakken verplaatst worden, waardoor de grootte of vorm van het ontwerp verandert. Verder kan je tijdens het schetsen o.a. beroep doen op de nieuwe “mirror tool” waarbij je geselecteerde schetsobjecten kan spiegelen rond een geselecteerde middellijn of op de “constraint legenda voor schetsen” die aangeeft welke schetscurven ‘bepaald, onderbepaald, overbepaald, vast of geïmporteerd’ zijn. Met de nieuwe ‘mini move tool in PolyNURBS’ kunnen geselecteerde hoekpunten, randen of vlakken verplaatst of geschaald worden en bij matrijsontwerp kunnen randvoorwaarden voor symmetrie gedefinieerd worden voordat het matrijsvlak bepaald is via de nieuwe ‘symmetry tool’.

Ben je benieuwd naar alle nieuwe features van de Altair Inspire Studio 2021 editie? Lees hier meer.