Ledenevent (VUB) 2022

Veel netwerking en aankondiging nieuwe plannen op Flam3D ledenevent bij VUB

Voor het laatste ledenevent van 2022 reisde Flam3D op 7 december af naar Elsene, waar de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar locatie openstelde om meer dan 65 aanwezigen te ontvangen. De U-Residence was het toneel voor een aangename namiddag met onder andere lezingen door Sherri Monroe (AMGTA) en Dieter De Baere (VUB), een digitale postersessie met info rond verschillende AM-onderzoeksprojecten en uiteraard een uitgebreide matchmaking- en netwerksessie. Flam3D kondigde er verder ook de toekomstplannen voor 2023 aan.

Het Flam3D-ledenevent ging van start met een hartelijke ontvangst van de VUB, waarna Flam3D tijdens een samenvattende presentatie zowel een blik naar het heden als het verleden van de organisatie wierp. Enerzijds werden namelijk de voorbije activiteiten en cijfers van 2022 voorgesteld, waaruit naar voren kwam dat Flam3D nog steeds vooruitgang boekt in het online en fysiek   promoten van haar leden en de Additive Manufacturing (AM)-sector in het algemeen. Zo staafden namelijk de marketing en communicatie cijfers m.b.t. website, LinkedIN, volgers, bezoekers en andere. Anderzijds werden ook de plannen voor 2023 uit de doeken gedaan.

Flam3D heeft als doel om 3D-printing, de 3D-printindustrie en haar leden te ondersteunen en helpen versterken. Dit doet de organisatie enerzijds met neutraal, onafhankelijk advies en doorverwijzing naar de juiste contacten. Maar anderzijds ook door de disseminatie van juiste informatie rond de technologie, zowel online als fysiek op beurzen en events. Dit doel blijft ongewijzigd, maar Kris Binon, directeur van Flam3D, kondigde tijdens het event aan dat de focus vanaf 2023 ook verlegd wordt naar langetermijnprojecten rond Additive Manufacturing. In 2023 staan er minder beurzen op het programma, maar komt er wel meer aandacht voor projecten rond safety, onderwijs, duurzaamheid en financiën. Allemaal activiteiten die op langere termijn de 3D-printindustrie vooruit moeten helpen.

Lees het artikel van 3D Print Magazine voor een gedetailleerder verslag over de nieuwe koers van Flam3D.

Aansluitend op de pijler van duurzaamheid was Sherri Monroe, Uitvoerend Directeur van AMGTA, gastspreker tijdens het vervolg van het ledenevent. Vanuit Florida stelde ze de visie van de organisatie op een duurzamer AM-beleid voor. De AMGTA wil het publiek en de industrie informeren over de positieve milieuvoordelen van 3D-printing, de toepassing van AM als alternatief voor traditionele productie bevorderen, best practices voor AM ontwikkelen en de leden van de organisatie helpen hun bedrijf te laten groeien en nieuwe klanten te werven. Daarnaast benadrukte Sherri Monroe het belang van samenwerken tussen AM-bedrijven om duurzaamheid op de voorgrond te zetten: “Additive manufacturing heeft het potentieel om de manier waarop we duurzaam produceren te veranderen, en het is onze rol bij de AMGTA om dit potentieel te helpen ontsluiten door middel van rigoureus onderzoek en voorlichting aan de industrie.”

Na een korte pauze was het de beurt aan de VUB met vijf boeiende digitale postersessies, waarbij de onderzoeksgroep zijn belangrijkste AM-onderzoeken in de kijker zette. Om het laatste ledenevent van 2022 af te sluiten werd er nog een matchmaking en netwerksessie voorzien, begeleid door dinner en drinks.