Circular Economy Challenge 2022

UGent student wint prestigieuze Circular Economy Challenge 2022

De Circular Economy Challenge 2022 bestaat al sinds 2007 en nodigt ingenieurs, ontwerpers, ondernemers, innovators, start-ups, bedrijven en studenten uit om hun ideeën, technologieën, producten en diensten in de kijker te zetten. De 2022 Challenge is opgezet door Mitsubishi Chemical Advanced Materials, in samenwerking met Wevolver, die er een business accelerator-programma aan koppelt, genaamd Growth Garage, en daar viel derdejaarsstudent Wannes Van Laerhoven van de UGent met zijn Additive Manufacturing (AM) project in de prijzen.

Wat is Growth Garage?

Het doel van de Growth Garage is om nieuwe ideeën te ondersteunen en te laten groeien door gebruik te maken van nieuwe technologieën, geavanceerde technische materialen en vooral creatieve breinen om een aantal van de belangrijkste technische uitdagingen van vandaag aan te pakken. Geselecteerde kandidaten ontvangen de volledige steun, expertise en materialen om hun projecten te helpen ontwikkelen van eerste prototype tot eindproduct.

Circular Economy Challenge missie

Deelnemers aan de Circular Economy Challenge kunnen zich inschrijven voor drie verschillende programma’s: Challenger Winner, WeVolver Community Winner en Student Award Winner. Elk project wordt beoordeeld door een 11-koppige jury actief binnen de circulaire economie waarbij er rekening wordt gehouden met 3 grote thema’s: haalbaarheid, schaalbaarheid en circulariteit.

Bij de Circular Economy Challenge 2022 werd specifiek de focus gelegd op circulaire economie. In de huidige economie halen we materialen uit de aarde, maken we er producten van en gooien we ze uiteindelijk weg als afval – het proces is lineair. In een circulaire economie daarentegen stoppen we de productie van afval in de eerste plaats. Een circulaire economie koppelt economische activiteit los van het verbruik van eindige hulpbronnen. Het is een veerkrachtig systeem dat goed is voor bedrijven, mensen en het milieu.

Om deel te nemen moet het project binnen één van deze twee categorieën vallen:

  1. Recycling Technologie

mechanische en/of chemische recycling is essentieel om duurzame thermoplastische polymeren te produceren, het storten van afval tot een minimum te beperken, de kringloop te sluiten en de implementatie van de circulaire economie te vergemakkelijken.

2. Producten & Onderdelen

Deze categorie is specifiek voor productontwerpers die werken  binnen de circulaire economie. Hier demonstreren zij hun producten of onderdelen ontworpen, ontwikkeld of vervaardigd met een lage ecologische voetafdruk.  

UGent valt in de prijzen

Bron: Wannes Van Laerhoven

Wannes Van Laerhoven, derdejaarsstudent Industrieel Ontwerpen, deed mee in beide categorieën van de Circular Economy Challenge 2022 en werd door het juryteam unaniem verkozen tot Student Winner en door hun community tot de Wevolver Community Winner. Voor de allereerste keer in de Engineering Challenges, is een deelnemer geselecteerd als winnaar in twee categorieën.

De UGent student haalde deze prestigieuze prijs binnen dankzij zijn AM-gerelateerd project waarbij oude banden worden gerecycled om een 3D-printfilament te produceren. Het filament wordt vervolgens gebruikt om nieuwe, luchtledige banden van hoge kwaliteit te printen. Deze banden worden aan het einde van hun levensduur ingezameld en opnieuw gerecycled om er 3D-printfilamenten van te maken. Dit zorgt voor het sluiten van de kringloop, waardoor het proces volledig circulair is.

Bron: Wannes Van Laerhoven