
Spin-off Universiteit Gent ontwikkelt nieuwe generatie 3D-printmaterialen
Universiteit Gent pakt uit met een spin-off voor bioprinting en klassiek 3D-printen: Xpect-INX. De spin-off richt zich op het ontwikkelen en aanbieden van nieuwe polymeergebaseerde materiaalformules voor 3D-printing en biedt daarmee een uniek materiaalportfolio in de sector. Bovendien wil het bedrijf nog een stap verder gaan door in te zetten op custom-made formulaties op vraag van de klant.
Xpect-INX beschikt over een reeks nieuwe eigen polymeermaterialen voor zowel biomedische als industriële toepassingen. Het gamma omvat materialen als wateroplosbare harsen, bioafbreekbare harsen en biocompatibele harsen voor DLP, SLA en multifoton lithografie-toepassingen. Xpect-INX heeft bovendien ook materialen voor extrusieprinters in het aanbod, waaronder enkele specifieke zachte polymeren.
“In de 3D-printindustrie is er de laatste jaren enorme technologische vooruitgang geboekt op het gebied van printtechnologie. Het lijkt er echter op dat de materiaalontwikkeling vaak nog achterloopt op technologische hardwareontwikkelingen, waardoor niet altijd het volledige potentieel van additive manufacturing gerealiseerd kan worden”, merkt Jasper Van Hoorick, UGent-onderzoeker op. Net deze lacune wil Xpect-INX aanpakken. “We willen tegemoet komen aan de vraag naar meer en betere materialen die geschikt zijn voor 3D-printen.”
Nieuwe materialen op aanvraag
Bovendien wil Xpect-INX, naast het gamma aan bio-inkten en polymeren dat recent op de markt werd gebracht, verder gaan met unieke formulaties op vraag van klanten. Door de unieke know-how op het gebied van polymeer-gebaseerde formules die de Gentse onderzoeksgroep gedeeltelijk in samenwerking met VUB (B-Phot) de afgelopen jaren opbouwde, kan Xpect-INX op maat gemaakte materiaalformules en 3D-printing-‘inkten’ voor specifieke toepassingen aanbieden. “Dit doen we door gebruik te maken van ons gepatenteerde materiaalportfolio, in combinatie met de expertise die in de laatste 10 jaar opgebouwd is binnen onze Gentse onderzoeksgroep,” verklaart Van Hoorick.
Zo kan de spin-off tegemoet komen aan de vragen van bedrijven die zich richten op een eindtoepassing die specifieke materiaaleigenschappen vereist. Ook het ontwikkelen van nieuwe formulaties samen met printerfabrikanten staat op het programma. Een eerste voorbeeld daarvan uit zich in een samenwerking met de Spaanse printerfabrikant Regemat 3D, waarvoor Xpect-INX al een eerste reeks materialen voor biomedische applicaties ontwikkelde. “Door deze samenwerking kunnen we klanten niet enkel de geschikte printer voor hun applicatie aanbieden, maar ook meteen de juiste materialen leveren, waardoor hun onderzoekstraject drastisch wordt ingekort”, vertelt Zukhra Battalova van Regemat 3D. Verder bedienen ze ondertussen ook de hoge resolutie lithografie markt via een samenwerkingsovereenkomst met UpNano, een Oostenrijkse multifoton lithografie fabrikant.
Kennis buiten de universiteit verspreiden
“Het is jammer dat veel academisch onderzoek dikwijls niet voorbij de universitaire muren raakt, hoe veelbelovend het ook is. Naast een baanbrekende technologie is er natuurlijk ook een stevige patentpositie nodig om een concurrentieel voordeel te hebben,” verklaart An Van Den Bulcke, Business Developer bij de Universiteit Gent. De voorbije jaren heeft de universiteit dankzij voortschrijdend onderzoek op dit domein enkele unieke patenten weten te bemachtigen. De stap naar een spin-off was daarom een logische evolutie. “Het mag gezegd worden dat ik vanuit mijn rol als business developer binnen de universiteit zelden zo’n gedreven team heb begeleid. Hoewel het team nog jong is, beschikken ze over de nodige maturiteit en de juiste ondernemersspirit.”
Jasper Van Hoorick, die als medeoprichter de rol van projectmanager gaat bekleden bij de nieuwe spin-off, vult aan: “De bedrijfswereld heeft me altijd aangetrokken. Gelukkig hebben we voor dit dossier middelen van VLAIO en IOF (Industrieel Onderzoek Fonds) kunnen aantrekken. Dat bleek echt de ideale manier om ons idee uit te bouwen naar een spin-off bedrijf, terwijl we nog ondersteuning genieten vanuit de onderzoeksgroep (Onderzoeksgroep Polymeerchemie & Biomaterialen) en vanuit de business unit Chemtech en Tech Transfer van UGent.”
Interesse? Hier vind je meer info en kan je contact opnemen met de spin-off.