Opleiding Mikrocentrum

Samen de technologie van de toekomst maken

Neem deel aan 3D-printcursussen van Mikrocentrum

De wereldwijde dynamiek van de hightech- en maakindustrie stelt steeds hogere eisen aan kennis en kunde van bedrijven en medewerkers. Verwacht wordt, dat de Nederlandse en Belgische industrie zich in de toekomst steeds meer zal onderscheiden in het ontwikkelen van hoogwaardige nieuwe producten en door het gebruik van effectieve en efficiënte productieprocessen. Productontwikkeling vindt daarom steeds meer multifunctioneel en -disciplinair plaats. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de vraag naar een hoger niveau medewerkers toeneemt en dat geldt ook voor de sociale innovatie om in teamverband topprestaties te leveren. Mikrocentrum, High Tech Platform en lid van Flam3D, wil  bedrijven ondersteunen in hun weg naar de technologie van de toekomst. Dit willen ze bereiken door de ontmoetingsplek te zijn voor de hightech- en maakindustrie, de juiste mensen elkaar te laten ontmoeten en mee en vooruit te denken over hoe kennis te ontwikkelen en te delen.

Als onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie ondersteunt Mikrocentrum ruim 50 jaar de hightech- en maakindustrie met Opleiden, Ontmoeten en Ondernemen. Ze bieden 170 cursussen en organiseren jaarlijks 6 vakbeurzen, 5 business events en 15 themabijeenkomsten. Naast deze activiteiten onderhouden ze het High Tech Platform, dat bestaat uit 600 leden. In al hun activiteiten is het doel om kennis te vergroten, netwerken uit te breiden, bedrijfsprocessen te verbeteren en de concurrentiepositie van bedrijven te versterken. Dit doet Mikrocentrum door nauw samen te werken met een groot netwerk van industriële organisaties, (semi-)overheden, kennis- en onderwijsinstellingen. Ook voor 3D-printing/ Additive Manufacturing hebben ze een heel concreet aanbod:

  • 2-daags programma: 3D-printen in de praktijk (10/11/2021)

Tijdens deze cursus leer je de verschillen en mogelijkheden van 3D-printtechnieken, de ontwerpregels en met name de praktische toepassing hiervan. Ook wordt er gesproken over het creëren van businesscases. De cursus begint met een dag algemene training, voor zowel kunststof als metaal 3D-printen, en wordt afgesloten met enkele praktijkvoorbeelden. De praktijkvoorbeelden dienen als inspiratie voor dag 2, waar je zelf cases voor kunt aandragen. Deze worden behandeld tijdens interactieve sessies.

Interesse? Alle gedetailleerde info vind je hier.

  • 5-daags programma met Aconity-3D en Xilloc Medical: Additive Manufacturing lab experience (bedrijfsinterne cursus)

Na afronding van deze cursus heb je een goed inzicht in de productieomgeving van Additive Manufacturing. De training begint met 2 intensieve dagen theorie waarbij het hele spectrum van 3D-printen wordt toegelicht. Deze 2 dagen dienen als fundament voor de praktische uitvoering die zal plaatsvinden op dag 3 bij Xilloc in Geleen en dag 5 bij Aconity3D Fraunhofer Research Institute in Aken (DE). Via deze aanpak biedt Mikrocentrum jou een praktische training. Ook zal er aandacht zijn voor het kennisgeven van toonaangevende softwareoplossingen voor gegevensvoorbereiding. Deze oplossingen bestrijken de volledige procesketen van het converteren van een gegenereerde STL-bestandinvoer naar het gesneden ondersteunde machinegegevensbestand. Daarnaast wordt het starten en uitpakken van een metaal Additive Manufacturing proces aangeboden om meer te weten te komen over de volledige workflow van AM-processen. Het doel: de behoefte aan dure gereedschappen verminderen. Deze cursus wordt in het Engels gegeven.

Interesse? Alle gedetailleerde info vind je hier.