Parts On Demand fabriek

Parts On Demand bemachtigt ISO 13485 in recordtijd

Parts On Demand, een industriële 3D-printfabriek en lid van Flam3D, produceert vanaf 27 mei 2020 3D-prints met medische certificering. Het bedrijf behaalde namelijk in een recordtijd zijn ISO 13485 certificaat. Dat deed hen nog geen enkel ander bedrijf in zo’n korte termijn voor. Producten uit deze Utrechtse printers zijn daarmee nu aantoonbaar geschikt voor gebruik in de medische behandelsfeer.

De beslissing van Parts On Demand om het ISO-certificeringstraject te doorlopen kwam er naar aanleiding van de COVID-19 pandemie. Het bedrijf heeft een grote productiecapaciteit en werd aan het begin van de crisis onverwacht overspoeld met vraag naar producten als handsfree deuropeners, beugels voor face shields, clips voor mondmaskers en opzetstukken voor beademingsmaskers. Hoewel Parts On Demand doorgaans voor een geheel andere markt produceert, besloot het bedrijf de uitdaging aan te gaan. Op die manier willen ook zij hun steentje bijdragen aan de strijd tegen het virus.

Parts On Demand kon het hele traject in recordtempo doorlopen: in één maand kregen ze het voor elkaar. Niet eerder behaalde een bedrijf in zo’n korte termijn zijn ISO 13485 certificaat. Normaal gesproken duurt dat vele malen langer, maar volgens Neil van Es, directeur van Parts On Demand, was hun proces al volledig conform de norm ingericht en ging het puur om de puntjes op de i: het vastleggen en auditeren. “Alles in ons proces is aantoonbaar traceerbaar, we monitoren, meten en valideren alle processtappen voortdurend. En ook onze materialen zijn gecertificeerd. We hebben ons proces ingericht om fouten tot nul te reduceren en we werken al langer met medisch gecertificeerde, biocompatibele materialen”, verklaart van Es. Desondanks was het toch keihard werken voor het hele team en zijn ze enorm trots op het resultaat.

De behaalde certificering brengt voordelen met zich mee, want hierdoor kan Parts On Demand bijvoorbeeld ook halffabricaten voor toepassing in de behandelomgeving leveren. Daarmee kunnen ze bijdragen aan het verkorten van de levertijd van medische apparatuur. Van Es: “We kunnen snel en flexibel produceren, in het hart van ons eigen land. Dus geen problemen met import en levertijden. De afhankelijkheid van verre landen levert zeker in deze tijd veel onzekerheid op. Dat kunnen wij ondervangen.” De eerste toepassingen ziet Van Es in onderdelen voor beademingsapparatuur en -maskers.

Parts On Demand