Flanders home to 3D


Onderwijs

Een overzicht van de onderwijsinstellingen die zich bezighouden met 3D-printing in Vlaanderen.


Onderwijs

Sorteer op: Bedrijfsnaam
FabLab Factory
,
FabLab Factory verzorgt een totaaloplossing voor fablabs en makerspaces. Wij verkopen 3D printers, laser- en vinylcutters, CNC-machines, elektronica en STEAM-leermiddelen. Daarnaast bieden wij workshops en trainingen om met deze tools aan de slag te gaan, van design tot prototyping.
Hogeschool West-Vlaanderen – IDC
Het Industrial Design Center (IDC) is hét open kenniscentrum van Howest en UGent omtrent Industrieel Productontwerpen. IDC staat borg voor meer dan 25 jaar kennis en ervaring op het gebied van industriële productontwikkeling, prototyping, innovatie en creativiteit. De expertise van IDC situeert zich vanaf het fuzzy front-end tot en met het opzetten van een eerste productiereeks. Naast de nodige kennis en knowhow, stelt het Industrial Design Center ook haar state-of-the-art infrastructuur ter beschikking.
KU Leuven – Department of Mechanical Engineering
PMA (Production engineering, Machine design and Automation) is, as a division of the Mechanical Engineering Department, a part of the Engineering Faculty of the KU Leuven.
The mission of PMA is threefold: education, research, and service to the industry and to the society at large.
Syntra Midden-Vlaanderen
Syntra is als toonaangevende opleidingsorganisatie die erkend is door de Vlaamse Overheid  actief in de regio Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Met meer dan 100 vaste medewerkers en een gespecialiseerd netwerk van meer dan 900 docenten organiseren ze een brede waaier aan praktijkgerichte opleidingen, waaronder opleidingen voor 3D-printing.
Vives Hogeschool IWT
De experten in het onderzoeksdomein Ontwerp- en Productietechnologie specialiseren zich in het ontwerpen en vervaardigen van producten, zowel voor producten als machinebouw. Ze zetten volop in op een gestroomlijnd digitaal ontwerp- en productieproces. Dankzij een jarenlange werking heeft men een grondige kennis van de actuele tools en methodieken die bij het ontwerpen en produceren gebruikt worden. De onderzoekers zijn sterk in complex, efficiënt en slim 3D ontwerpen en printen.
Speerpunten in het onderzoek zijn momenteel 3D design & virtual prototyping, 3D scanning & reverse engineering, 3D printing & innovatieve production, en machinebouw