Oppervlaktebehandeling en Additive Manufacturing groeien samen op

Vereniging ION en Flam3D zijn lid geworden van elkaar. Dat is meer dan een pro forma overeenkomst; beide organisaties onderkennen het toenemende belang van aangepaste oppervlaktebehandeling voor een groeiende Additive Manufacturing-sector en willen werken aan het samenbrengen van deze expertisedomeinen.

Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (Vereniging ION) is de brancheorganisatie voor een ieder die actief is in de oppervlaktebehandelende industrie: applicateurs (loonbedrijven), (toe)leveranciers en geïntegreerde bedrijven. ION is actief voor alle substraten. Het gaat dan om chemische en/of mechanische voorbehandeling, galvaniseren, emailleren, poedercoaten, (nat)lakken, anodiseren, thermisch verzinken, metaalconservering, PVD/CVD, en nog veel meer.

In een eerste fase wil Flam3D de kennis en expertise rond coatings en oppervlaktebehandeling, beschikbaar binnen Vereniging ION, onder de aandacht brengen van haar leden. Vereniging ION heeft bijvoorbeeld reeds een Werkgroep Additive Manufacturing. ION wil de branche op haar beurt ondersteunen bij het ontwikkeling van een goede coating voor geprinte stukken. Hiervoor is samenwerking met machinebouwers, OEM-ers, poederleveranciers en ontwerpers belangrijk. Door de samenwerking kunnen de leden elkaar informeren over relevante evoluties in beide domeinen.

Daarnaast willen beide organisaties samenwerken, voor wat betreft 3D-printing, rond de invulling van de week van de oppervlaktetechnologie 2018 (#WOT2018). Verder willen we natuurlijk bekijken hoe onze organisaties nog meer op elkaar kunnen inspelen op de groeiende vraag vanuit de beide sectoren.