Programma

Er zijn 2 masterclasses van elk 10 weken. Het avondprogramma start om 18u30. Er zijn 2 lesblokken van 1,5 u les/workshop met een pauze tussen in van 20 min (einde om 21.50 u).

Masterclass 1: basis (vier studiepunten)

Start masterclass 1: maandag 28 september 2020

Masterclass 1 vindt plaats op 10 maandagavonden, telkens van 18u30 tot 21u50 (pauze van 19u tot 19u20).

In deze basiscursus bestuderen we een 3D-printer in al zijn aspecten, de printmaterialen, het juiste gebruik en onderhoud. We verdiepen ons in heel het productieproces van ontwerp en modeling over slicing tot de uiteindelijke 3D-print. Hierbij komen alle specifieke eigenschappen en problemen zoals “overhang” en mogelijke oplossingen (steunobjecten) aan bod.

Via gerichte modelleertechnieken leer je eenvoudige objecten modelleren en printen. We hechten belang aan het maken en gebruiken van geschikt referentiemateriaal op basis van schetsen, 2D en 3D-scans en foto’s.

Masterclass 2: gevorderden (vier studiepunten)

Start masterclass 2: Masterclass 2 vindt plaats op 10 maandagavonden, telkens van 18u30 tot 21u50 (pauze van 19u tot 19u20). De exacte data zijn nog niet vastgelegd.

In deze module worden de workshops complexer en gaan we dieper in op de meer geavanceerde modeling-tools. We verkennen ook andere stijlen (low-poly en Voronoi) en materialen (zacht en flexibel).

Naast de ondertussen vertrouwde technieken komt in deze masterclass ook 3D-sculpting en parametrisch modelleren aan bod.

Bovenop het inoefenen van deze nieuwe technieken krijgt het designen, modelleren en printen van eigen creaties en reparaties volop aandacht.

Begeleiding

Tom Neuttiens, docent 3D modeling

Doelgroep

Masterclass 1

Iedereen die geïnteresseerd is in 3D printing en de basistechnieken van 3D modeleren onder de knie wil krijgen. Er is geen voorkennis nodig.

Masterclass 2

Wie al een basiskennis 3D modelering heeft (geslaagd is voor de masterclass 1 of slaagt via een ingangsproef), maar zich verder wil verdiepen in 3D modeling in functie van 3D printing, is zeker welkom op deze masterclass.

Evaluatie

Alle tijdens de masterclasses uitgewerkte oefeningen maken deel uit van je evalutie. Op het einde van elke masterclass werk je een eigen opdracht uit.

Deelnemers verwerven een attest van deelname voor elke masterclass wanneer ze alle lessen gevolgd hebben.
Slagen in een masterclass levert je 4 studiepunten en een certificaat op.

Software

In beide masterclasses worden de algemene principes  van modeling aangebracht en uitgelegd worden aan de hand van Blender (open-source software), maar dat indien gewenst studenten ook kunnen werken op de software van hun eigen voorkeur.