Syntra – avondopleiding 3D-print Productdesigner

Syntra Midden-Vlaanderen organiseert in Sint-Niklaas een driejarige opleiding in avondonderwijs als ‘Productdesigner’ en ‘3D-print Expert’. Digitale productietechnieken, en 3D-printen op kop, worden vaak voorgesteld als drijvende kracht voor de volgende industriële revolutie. Ontdek via deze opleiding de 3D print- en ontwerptechnieken en schaaf tegelijkertijd ook je skills als ondernemer bij.

Als 3D-ontwerper kan je jouw klanten uit heel diverse sectoren begeleiden bij het realiseren van hun ontwerp. Het object dat geprint moet worden kan uit vele mogelijke materialen bestaan (verschillende soorten kunststof en metalen, keramiek, zand…). Je zal in functie van het materiaal, de te printen geometrische vorm en de gewenste afwerkingsgraad, de gepaste 3D-printtechniek kunnen selecteren en het ontwerp print-klaar kunnen maken. Naast het uitwerken van eigen 3D-ontwerpen, kan je ook reeds uitgewerkte ontwerpbestanden die klanten aanleveren, nakijken op eventuele technische fouten en ze corrigeren zodat  het ontwerp foutloos geprint kan worden. Voor het printen zelf doe je beroep op gespecialiseerde servicebedrijven. Je kan de klant advies verlenen over waar het ontwerp het best kan geprint worden of de printopdracht zelf opvolgen als een dienstverlening aan jouw klant.

Wie deze opleiding volgt, kan zich aandienen als ‘Productdesigner’ en als ‘3D Print expert’. Het profiel van 3D Print Productdesigner past perfect in de nieuwe creatieve -en maakindustrie die nieuwe zuurstof aan het huidig ondernemersklimaat in Vlaanderen kan brengen.  Dat er nood is aan dergelijke profielen, wordt ook bevestigd door Kris Binon, directeur van de 3D-print associatie Flam3D: “onze bedrijven missen kansen omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de technologie. Wat op zich begrijpelijk is, aangezien het om een snel-evoluerende en relatief jonge productiemethode gaat.”