Cold spray

Ontdek nieuwe technologie Gas Dynamic Cold Spray op 4 november

Coldspray congres – inclusief bezoek machine en rondleiding NLR

Op 4 november organiseert het Dutch Cold Spray Team – Dycomet Europe, KLM Engineering & Maintenance, Flame Spray Technologies, NLR, Vereniging Thermisch Spuiten en Flam3D-lid Vereniging ION – een congres bij de NLR (te Marknesse) om de nieuwe technologie Gas Dynamic Cold Spray voor te stellen, en samen de mogelijkheden van deze technologie te verkennen. De voertaal tijdens het congres is Nederlands, maar de sheets zijn in het Engels.

Gas Dynamic Cold Spray, in andere landen ook bekend onder de namen Kinetic Fusion, Kinetic Metallization of Cold Spray Additive Manufacturing (CSAM), is een relatief nieuwe technologie die momenteel wordt ingedeeld bij de processen “thermisch spuiten”. Het is een proces waarbij poederdeeltjes zich in een relatief koude en vaste toestand bevinden. De poederdeeltjes worden versneld tot supersonische snelheden en door de botsing met het te coaten substraat vervormen de poederdeeltjes zich dusdanig dat ze zich hechten aan het substraatmateriaal. De technologie kan ingezet worden in vele industrieën zoals onder andere de lucht- en ruimtevaart, automotive, procesinstallaties, offshore en infrastructurele werken.

Een van de grote voordelen van de coldspray technologie is dat het substraat niet thermisch belast wordt, waardoor er geen thermische stress ontstaat. Coldspray is daarom toepasbaar voor het metalliseren van constructies zonder thermische stress, het metalliseren van een substraat (aanbrengen dunne lagen), geometrische of structurele reparaties van allerlei componenten (aanbrengen dikke lagen), het bouwen van nieuwe structuren op bestaande componenten en zelfs voor 3D-printing. Als Additive Manufacturing proces kan coldspray zowel kleine als grote onderdelen vervaardigen met een hoge bouwsnelheid tegen relatief lage kosten.

Wil je graag meer weten over deze relevante nieuwe technologie? Meer informatie vind je hier. Mogelijkheid tot registratie voor het congres vind je op deze webpagina.