Metaalprinten voor matrijzen bij MCAM Plastics in Tielt

De spuitgietfaciliteit van Mitsubishi Chemical Advanced Materials (MCAM) in Tielt (België) heeft in zijn werkplaats een nieuwe technologie geïntroduceerd om metalen onderdelen voor matrijzen te kunnen printen. In een speciale ruimte van de werkplaats werden namelijk een LUMEX 25 Hybride Metaalprinter van “Matsuura” en hardingsoven geïnstalleerd. Met deze investering wil het bedrijf zijn klanten nog sneller en beter van dienst zijn.

De LUMEX 25 is uniek door de combinatie van 2 verschillende technologieën: metaalprinten met metaalpoeder door middel van een laser enerzijds en sequentieel geïntegreerd gedetailleerd frezen anderzijds. Het resultaat van dit proces is een volledig afgewerkt onderdeel dat direct in een matrijs kan worden gebruikt of in de beschikbare hardingsoven kan worden nagehard. Dit enkele proces heeft in veel gevallen al zes conventionele mechanische processen vervangen en reduceert daarmee de programmeer- en machinetijd en natuurlijk ook de bijbehorende mankracht.

Er zijn nog andere functionele voordelen aan dit proces verbonden:

  • Het creëren van geïntegreerde poreuze zones of zones met een lage dichtheid die gebruikt worden als zones voor luchtuitstoot of -afvoer om brandvlekken te vermijden. Op deze manier worden mechanische drukejectoren of luchtschachten overbodig, met als gevolg lagere kosten voor gereedschapsonderdelen.
  • In plaats van te werken met massieve, volstalen structuren worden de niet-functionele gebieden geoptimaliseerd door eenvoudige ondersteuningsstructuren zoals honingraat. Dat resulteert in een snellere en kostenefficiëntere print waardoor de productietijd van het onderdeel vermindert en het materiaal efficiënter gebruikt wordt.
  • Geoptimaliseerde koeling is een ander groot voordeel. De koelkanalen komen dankzij 3D-printen namelijk op plaatsen die met conventionele methoden niet te bereiken zijn. Uniforme koeling heeft een rechtstreeks positief effect op de koeltijd, de vervorming en de dimensionale stabiliteit van de spuitgietonderdelen.

MCAM wil nu kleine inzetstukken voor matrijsholtes als 1 geheel (monoblok-ontwerp) produceren en deze in een standaard matrijsbehuizing laten installeren voor standaard productieseries of voor de productie van prototypes. Dankzij het hybride, 3D-metaalprintproces, kan het bedrijf geoptimaliseerde matrijzen en matrijsonderdelen produceren in een kortere tijd dan met de conventionele technieken.

Meer weten over MCAM Plastics NV en hun technieken? Neem een kijkje op hun website.