Tech2B x QDP

Flam3D-lid QDP vindt klanten via Tech2B (… ook Flam3D-lid)

QDP: “Tech2B heeft ons al verschillende contacten opgeleverd”

Hoe doen ze het? QDP realiseert extra business via het platform van Tech2B. Dat platform is een nieuwe manier om vraag en aanbod binnen de maakindustrie te connecteren – en dus ook interessant voor verschillende AM-bedrijven. Flam3D is tegelijk ook een neutrale adviesverlener op het platform. “Vraag en aanbod verbinden is 1 van de hoofdactiviteiten van Flam3D. Dat er een platform bestaat dat 1-op-1 business probeert te faciliteren, kunnen wij alleen maar mee willen ondersteunen”, zegt Kris Binon, directeur van Flam3D.

Tech2B is een online, cloud-gebaseerd platform dat vraag en aanbod van technische onderdelen, machinedelen en industriële diensten verbindt om de samenwerking in de maakindustrie te optimaliseren. Via haar platform kan Tech2B toegang geven tot een groot netwerk van expertise en capaciteitsmogelijkheden. Aangesloten bedrijven kunnen direct offertes, maakbaarheidsfeedback, oplossingen en de verwachte doorlooptijd ontvangen. De kans om hun bedrijf via dit online kanaal extra in de spotlights te plaatsen, liet QDP niet liggen. Het bedrijf dat naast spuitgieten ook de Carbon Digital Light Synthesis 3D-printtechnologie aanbiedt, registreerde zich daarom al snel op het platform. Temeer ook omdat het bedrijf de toegevoegde waarde van een geconnecteerd netwerk inziet.

Flam3D juicht een dergelijke samenwerking onder haar leden en over de sectoren heen alleen maar toe. Naast haar andere activiteiten zet de organisatie zelf al jaren in op waardevolle partnerships om de 3D-printindustrie – en ook haar leden – vooruit te helpen. Flam3D zoekt daarbij steeds naar manieren om de exposure van haar leden te verbeteren. Dat deed de organisatie bijvoorbeeld al door samenwerkingen met beurzen en vakbladen op te zetten. En diezelfde filosofie wordt nu ook online doorgetrokken: leden van Flam3D kunnen voordelig aansluiten bij het Tech2B-platform. Met hetzelfde doel: exposure verbeteren – en dus ook nieuwe klanten identificeren.

In onderstaand interview tussen Tech2B en QDP kan je meer lezen over waarom QDP inging op het Tech2B-aanbod:

“Ik hoop dat zoveel mogelijk Nederlandse bedrijven zich bij Tech2B aansluiten, je krijgt dan een soort sneeuwbaleffect twee kanten op. En daar heeft de hele maakindustrie baat bij.” Maick Klaassen en Jasper Bouman zijn namens spuitgiet-specialist QDP actief op het Tech2B-platform. Als specialist in kunststoffen zitten ze nog in een ‘niche’, maar ze vertrouwen erop dat dat goedkomt: “Het aantal aanvragen met betrekking tot het produceren van kunststof onderdelen op Tech2B moet nog groeien, maar we hebben er wel al enkele contacten aan overgehouden. Het zou mooi zijn als het aandeel kunststof groter wordt, misschien kunnen we dat met interviews als deze wat meer onder de aandacht brengen.”

Hoe is QDP ooit gestart?

Maick vertelt: “Ik ben in 2007 met QDP begonnen, ik was toen al 10 jaar ondernemer. Na een baan in de semi-conductorindustrie ben ik gaan freelancen en kwam terecht in de spuitgietsector en uiteindelijk in de productontwikkeling. Doordat klanten mij vroegen of ik ook contacten had om hun producten te laten produceren, ben ik dit uiteindelijk ook zelf gaan doen. Eerst via een aantal leveranciers en uiteindelijk heb ik in 2010 zelf een spuitgietbedrijf in China opgericht.”

“We zijn bij QDP vooral gericht op productontwikkeling, met als uitgangspunt het produceren hiervan: de vormgeving en bedenken hoe iets het beste geproduceerd kan worden. Met onze kennis en ervaring weten we waar we tijdens het ontwerpen op moeten letten, zodat de producten op hun best uit de matrijs komen. Als extra waarborging gebruiken we waar nodig simulatiesoftware om precies in kaart te brengen hoe de vloeibare kunststof zich in een matrijs gedraagt.” “Onze focus ligt op kunststof spuitgieten, maar we kopen eventueel ook andere onderdelen in om een compleet product of halffabricaat af te leveren. Als het spuitgieten maar een klein onderdeel van het project is doen we het liever niet, we hebben graag de controle over het proces. Daarom ben ik immers ook zelf in China begonnen.”

Wat zijn jullie rollen bij QDP?

Jasper en Maick

“Als oprichter ben ik vooral de spin in het web, zowel strategisch als operationeel.” Jasper vult aan: “Ik ben verantwoordelijk voor Sales en Marketing, daarin trek ik samen op met Maick. Ik hou me ook bezig met de waarborging van de kwaliteit van QDP en het optimaliseren van onze processen. Ik zorg dat de klanttevredenheid hoog is, zodat we onze klanten de best mogelijke ervaring kunnen geven.”

“We werken nu een half jaar met Tech2B, we kwamen in contact met Pascal snel nadat we ons hebben aangemeld. We maakten in het verleden ook gebruik van soortgelijke platformen, het sprak ons vooral aan omdat het hier om een Nederlandse marktplaats gaat. We hebben vervolgens een profiel aangemaakt, om potentiële klanten te vinden en uiteindelijk ook potentiële leveranciers.”

“In het begin was het nog wel wennen, de site werkte technisch wel, maar het aantal functionaliteiten was destijds nog beperkt. We konden echter goed communiceren met andere users en zoeken naar opdrachten op het platform, dus dat was al een goed begin. Zeker als je nagaat hoe kort het platform bestaat, heeft Tech2B alweer aardig wat functionaliteiten toegevoegd, ook hebben ze mijn input gebruikt voor nieuwe updates. Ik heb er zeker vertrouwen in.”

Hoe zie je de toekomst van Tech2B?

“Het zou mooi zijn als het aantal bedrijven op Tech2B groeit en er meer kruisbestuiving is. We hebben bijvoorbeeld een hele hoogwaardige 3D-printer die al wat aandacht heeft aangetrokken. We kunnen daarmee sneller en goedkoper kunststof onderdelen produceren dan met CNC-draaien en CNC-frezen, zeker voor kleinere delen.” “De mensen van Tech2B zijn zeker betrokken bij hun gebruikers. Zo heb ik direct contact met Pascal als het om verbeteringen, vragen of updates gaat bijvoorbeeld. Pascal heeft ons ook geholpen buiten het platform om. Zo heeft hij meegedacht bij het vinden van een specifieke leverancier, dus Tech2B is voor ons niet alleen een online platform.”

Wil je graag meer info rond QDP of het Tech2B-platform? Neem dan zeker eens een kijkje op de website. PS. Flam3D-leden kunnen zich de eerste 4 maand gratis registreren op het platform. Geheel vrijblijvend, zonder aankoopverplichting achteraf. Op het platform kan je ook je lidmaatschap van Flam3D aangeven.