Kamp C Concrete Printing

Flam3D-lid Kamp C ondersteunt onderzoek naar 3D-betonprinten in de bouw

De technologische innovaties van drie jaar 3D-betonprinten

Sinds 2019 onderzoeken en experimenteren enkele bouwbedrijven (Etib/Concrete House, Beneens en Van Roey) en studenten van Thomas More met een 3D-betonprinter op Kamp C. In 2020 printten ze een demowoning in het kader van het project C3PO. Nu, drie jaar later, is 3D-printen een vast onderdeel geworden in de bacheloropleiding Bouw.

3D-betonprinten in de bouw

Het 3D-printproces en de software ondergingen heel wat innovatieve transformaties. Via het project KIEM wordt bekeken welke barrières er nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven Additive Manufacturing in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Axel Boons, 3D manager bij Etib/Concrete House en Wetenschappelijk Onderzoeker bij Thomas More en Wouter Bourgeois , BIM-manager bij Beneens bouw en interieur lichten de evoluties in het printproces toe.

Achtergrond van het 3D-printttraject

Wouter: “De partners in de projecten C3PO en KIEM zijn organisaties actief in de bouwsector: aannemers, architecten, adviescentrum voor de bouw, leveranciers van mortel, studenten Bachelor Bouw, …

Deze focus op bouw zorgde voor een praktijkgerichte aanpak met snelle en fantastische resultaten tot gevolg. Het iconisch voorbeeld hiervan is het 3D-geprinte gebouw. Dit gold voornamelijk voor het C3PO-project. In het vervolgtraject, KIEM, was er meer tijd voor mogelijke pistes die we niet konden onderzoeken in C3PO. Denk dan maar aan het printen van complexere objecten van de 3D-printawards, interieurtoepassingen en meubels, variante oppervlakteafwerkingen, nieuwe materialen, …”

Axel: “Zoals wellicht doet vermoeden brengen deze uitzonderlijke objecten vaak problemen met zich mee, waar uiteraard nog geen kant-en-klare oplossing voor bestaat. 3D-betonprinten is nog echt pionierswerk. Daarenboven werken we met een prototype 3D-betonprinter. Om deze barrières te elimineren merkten we dat we met onze bouw-focus onszelf beperkten. Daarom hebben we ook vanaf het begin van het KIEM-project ingezet op de verbetering en mogelijkheden die de softwarekant van de 3D-betonprinter kan bieden. Ondertussen worden er op Thomas More ook studenten uit de IT-richting betrokken en zijn er zelfs plannen om studenten uit de elektromechanica-richting in te schakelen voor het optimaliseren, onderhoud en zelfs ontwikkelen van upgrades voor de printer.

Nu voor je denkt dat je een multidisciplinair team nodig hebt dat elk aspect van de printer van binnen en van buiten kent, moet ik toch even een kleine kanttekening maken. Onze prototype printer is ondertussen gedeeltelijk achterhaald en nieuwe versies kunnen met de nodige upgrades en onderhoudsdiensten besteld worden. Ook op vlak van software zijn er reeds verbeteringen gemaakt en zijn er nog meer op komst. Als onderzoeksteam willen we verder gaan dan wat beschikbaar is op dit moment en streven we ernaar een bepaalde mate van onafhankelijkheid te hebben t.o.v. één vaste leverancier van printers.”

De demowoning van project C3PO

Kom je graag meer te weten over de software en werkvoorbereiding binnen BIM (Building Information Modeling)? Klik dan zeker door naar de webpagina van Kamp C en ontdek hoe 3D-betonprinten zijn weg vindt in de bouwwereld.