In november 2017 stelden we samen met dertig bedrijven en onderzoeksinstellingen onze Family of the Future voor op de Prototyping en Formnext 3D-print beurzen. Met deze ongeziene samenwerking willen we 3D-printing meer bekendmaken bij potentiële gebruikers. De technologie is, ondanks de hype er rond, nog steeds een nobele onbekende binnen vele maakbedrijven.

“Family of de Future” is een conceptvoorstelling van een vrouw, man en kind. Die drie poppen dienen als kapstok om meer dan 90 3D-geprinte stukken te demonstreren, in meer dan 15 verschillende 3D-print-methodes: van geprinte elektronica tot onderdelen in metaal en keramisch materiaal. Aan de hand van een bijhorende website en informatiebrochure wordt de technologie en mogelijk gebruik verder toegelicht.

Het project werd gretig opgepikt door de Vlaamse algemene pers en de internationale 3D-printpers. De poppen zullen nu minstens een jaar lang blijven rondreizen op verschillende technologie-evenementen, beurzen en scholen met als doel kennis over 3D-printen te verspreiden. Ook op uw event? Contacteer gerust ons voor meer informatie!

Family of the Future is een verwezenlijking van 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, Bodycote, CADskills, Centexbel, deltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UGent, UHasselt, Velleman, VUB en Vives.

De reden voor deze unieke bedrijfssamenwerking heeft alles te maken met de evolutie van de markt. 3D-printing is geen holle hype meer, maar kan voor veel toepassingen een reële toegevoegde waarde bieden. In het verleden werd er echter al te vaak gefocust op de aantrekkelijkheid van de productietechnologie, terwijl veel bedrijven amper op de hoogte zijn van het echte actuele potentieel van de technologie.

De lage landen staan nog steeds aan de wereldtop als het gaat om innovatie in 3D-printing, en dat niet enkel op technisch vlak. Door deze unieke sectorale samenwerking tonen de Nederlandse en Vlaamse 3D-printorganisaties eveneens aan dat ze een stap voor zijn op de buitenlandse concurrentie. Zo’n intense samenwerking tussen dergelijk aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen is ongezien in eender welke sector. De deelnemende organisaties vertegenwoordigen samen een groot deel van de markt, en hun gebundelde expertise wil de nadruk leggen op één van de unieke voordelen van het Nederlandstalige landschap: het sterke netwerk met nauwe banden tussen verschillende organisaties.

Meer informatie over het project is te vinden op familyofthefuture.eu.