Thumbnail

Infoavond Medical 3D-printing

In4care, T2 Campus en Flam3D organiseren: infoavond “De kracht van 3D-printing in zorg en welzijn”. 

3D-printen verandert onze gezondheidszorgsector: de technologie heeft een centrale rol gespeeld in enkele doorbraken op het gebied van de geneeskunde. Tijdens het event gaan we dieper in op enkele van de manieren waarop 3D-printing de ontwikkeling van de geneeskunde in gang heeft gezet.

Tijdens de infosessie wordt ingegaan op de eisen binnen de medische industrie die van AM een ideaal geschikte technologie maken voor vele toepassingen. Gemeenschappelijke medische toepassingen in de medische industrie zullen ook worden besproken, samen met de beperkingen die AM moet overwinnen om deze industrie verder te beïnvloeden. Tot slot zal een reeks case studies worden gepresenteerd die gebruik hebben gemaakt van AM in de medische industrie.

Na de lezingen wordt een maaltijd voorzien en is er ruimte om te netwerken. Het evenement is gratis, maar reservatie vooraf is verplicht.

PROGRAMMA:

16u00: Ontvangst

16u30: Welkom door T2 Campus en in4Care.

16u50: Introductie en technische toelichting door Flam3D

17u45: Bedrijfscases en praktische voorbeelden door o.a. DSM, Renishaw, Trideus, Partool, Rösler en Materialise.

18u45: Maaltijd en netwerking + eventueel rondleiding (evt. in kleinere groepjes)

 

De registratie is afgesloten. Toch nog aanwezig zijn? Contacteer ons ajb.

 

Toelichting

In een snel groeiend tempo blijft de medische industrie de toegevoegde waarde van additive manufacturing (AM of 3D-printen) voor een breed scala aan medische toepassingen erkennen. AM wordt nu gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe chirurgische hulpmiddelen, orthopedische implantaten en prothesen, evenals bij het maken van patiëntspecifieke replica’s van botten, organen en bloedvaten.

Een studie van Wohlers in 2015 toonde aan dat 13% van alle inkomsten uit 3D printen afkomstig is van bedrijven die verbonden zijn met de medische industrie. Meer dan 20 verschillende implantaten, variërend van craniale implantaten tot heup-, knie- en ruggenmergimplantaten die door de Food and Drug Administration (FDA) zijn goedgekeurd, worden geproduceerd met verschillende AM-technologieën. Bovendien werden tot op heden meer dan 100.000 acetabulaire (heupbeker) implantaten geproduceerd via AM, waarvan ongeveer 50.000 geïmplanteerd in patiënten.

Al deze mijlpalen versterken de belangrijke rol die AM nu speelt in de medische industrie, waar op maat gemaakte producten op maat van elk individu kunnen worden geproduceerd. Dat verbetert het comfort van de patiënt door interactie mogelijk te maken met producten die speciaal voor hun anatomie zijn ontworpen. Bovendien verbeteren chirurgische leermiddelen op hun beurt het inzicht van medische professionals in de patiënt.

Locatie:

T2 Campus, Thor Park 8040, 3600 Genk, België

Datum:

3 oktober 2019, 16:30