Recap Formnext 2022

Een terugblik op een succesvolle deelname aan Formnext 2022

Formnext 2022 zorgde ervoor dat Frankfurt vier dagen lang het epicentrum van Additive Manufacturing in de wereld was. Twee hallen en vier verdiepen werden gevuld met allerhande 3D-printoplossingen, automatiseringen en boeiende technologie. Ook Flam3D was aanwezig op deze 3D-printhoogmis met een groepsstand van maar liefst 144m², 13 enthousiaste leden en de indrukwekkende AMbigram.  

Een blik op de cijfers van het event dat ditmaal aan zijn achtste editie toe was, bevestigen hoe belangrijk Formnext is geworden doorheen de jaren. Met 802 exposanten – in 2021 waren het er nog 606 – en 51.148m² benutte expositieruimte was de prestatie van ’s werelds toonaangevende beurs voor Additive Manufacturing en moderne productie vrijwel gelijk aan het niveau van vóór de coronapandemie. Met een toename tot 29.581 enthousiaste bezoekers – in 2021 waren het er nog 17.859 – blijft de groei van Formnext steeds toenemen. Een bewijs van de nood die bestaat om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen binnen de 3D-printindustrie.

Er kwamen verschillende interessante trends naar voren tijdens deze 2022-editie. Lees er meer over in 3D Print Magazine. En ook dit jaar waren de Vlaamse en Nederlandse AM-bedrijven sterk vertegenwoordigd op de beurs. Naast Flam3D vonden bezoekers er de groepsstand van Brainport Eindhoven en meer dan 50 bedrijven uit onze regio. Dat hangt natuurlijk samen met de kracht van de regio als kennis- en innovatiehub op het gebied van 3D-printen: de Benelux behoort tot de wereldwijde koplopers als het gaat om de (implementatie van de) technologie.

Dit was ook te merken op de groepstand van Flam3D waarbij maar liefst 13 leden betrokken werden op een oppervlakte van 144m². De stand was daarmee meteen de grootste groepsstand op Formnext en de grootste in het 6-jarig bestaan van Flam3D. Sinds 2016 neemt Flam3D namelijk met een steeds groter wordende groepstand deel aan de beurs. Het is voor heel wat leden dan ook de ideale manier om de beurs te leren kennen en verkennen zonder coördinatie- en organisatiestress. Voor Flam3D liggen de echte succesverhalen bij de drukbezochte booths van haar leden en/of de leden die één of enkele jaren meegaan en vervolgens de omvang, bekendheid of het vertrouwen hebben om een eigen stand op Formnext te nemen.

Het Flam3D consortium stond in hal 12.1 opgesteld. Naast Flam3D zelf, tekenden AdditiveLabs, AMNOVIS, AMPC solutions, AMR, Chemstream, Dotx Control Solutions, Guaranteed, Hybrid software, KU Leuven, Metal Technics 3D, Sculpman, Seido Solutions en Windesheim present.

Flam3D kan ook dit jaar spreken van een succesvolle editie. Van de voorafgaande coronacrisis en de onzekere toekomst was er op Formnext slechts weinig spoor: er was heel wat interesse en bedrijven leken niet meteen afgeschrikt om 3D-printen verder te gaan exploreren. Achteraf klonken de stemmen positief over de groepstand. Ook een tevreden Kris Binon, general director van Flam3D, reageerde: “We zijn er in geslaagd om de Lage Landen als sterkste netwerk op de kaart te zetten tijdens Formnext 2022. We horen van onze leden dat er business werd gecreëerd, uiteindelijk twee van onze belangrijkste doelen.”

Flam3D staat voor netwerken en het faciliteren ervan. Niet toevallig dus dat er op de stand voldoende ruimte voorzien was voor een gezellig netwerkcafé, onder de AMbigram. Het unieke bouwwerk heeft best wat voeten in de aarde gehad, maar het resultaat werd gesmaakt door zowel leden als bezoekers. Dit kwam mede door de unieke vorm van de koepel, een constructie dat – dankzij de 3D-geprinte koppelstukken en LED-verlichting – niet courant te bezichtigen valt op een beurs en daardoor sterk in het oog sprint. Meer dan 30 organisaties en kennisinstellingen hebben geholpen om de AMbigram te verwezelijken en op die manier de Vlaams-Nederlandse samenwerking binnen Additive Manifacturing in de kijker te zetten. De AMbigram was niet alleen het reslutaat van nauwe en slimme samenwerking, maar diende ook als katalysator voor vele gesprekken rondom en doorverwijzingen binnen 3D-printing: een belangrijk wapenfeit voor (toekomstige) events en beurzen.

Na een hectische, maar vooral educatieve en boeiende week, valt er te besluiten dat de Vlaams-Nederlandse aanwezigheid stappen blijft zetten in de AM-wereld en daarbij is samenwerking meer dan ooit een doorslaggevende factor. Vlaanderen en Nederland behoren tot de wereldtop als het gaat om R&D en productie in AM. Een belangrijk gegeven waar we de buitenwereld attent op moeten (blijven) maken en waar we vooral verder op moeten bouwen.

Ben je nog op zoek naar een frisse kijk over de Formnext week? Klik dan door naar het artikel van 3D Print Magazine om de laatste nieuwe trends van Formnext 2022 te ontdekken.