
Een sterker 3D-printnetwerk dankzij samenwerking Flam3D en Mikrocentrum
Tijdens het laatste Techcafe van 2022 hebben Mikrocentrum en Flam3D een intentieverklaring ondertekend om hun samenwerking op het gebied van Additive Manufacturing (AM) te versterken. Deze samenwerking is bedoeld om innovatie en samenwerking in de hightech- en maakindustrie te stimuleren en de positie van het Nederlandse en Belgische 3D-printnetwerk te versterken. Flam3D is enorm trots op deze samenwerking, die nieuwe mogelijkheden opent op verschillende gebieden.
Samenwerking essentieel voor stimulatie van innovatie
De hightech- en maakindustrie is een van de meest complexe sectoren ter wereld, waar het essentieel is om de juiste kennis, partners en inspiratie te hebben om te blijven innoveren. Door de netwerken van Mikrocentrum en Flam3D met elkaar te verbinden, kunnen we samenwerking en innovatie verder stimuleren. De samenwerking richt zich onder andere op de ontwikkeling van een learning community en het aanbieden van gezamenlijke masterclasses, lezingen en specifieke onderdelen voor events.
Versterken positie Nederlandse en Belgische 3D-printnetwerken
De intentieverklaring benadrukt de kracht van het gezamenlijke 3D-printnetwerk in de Benelux. Nederland en België staan bekend om hun leidende rol op het gebied van Additive Manufacturing en door de samenwerking wordt deze positie versterkt. De intentieverklaring tussen Mikrocentrum en Flam3D richt zich op de ontwikkeling van een learning community die bijdraagt aan de internationale positionering en de competentieontwikkeling van elkaars achterban. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van gezamenlijke masterclasses, lezingen en specifieke onderdelen voor events rond thema’s als digitalisering en systeemintegratie van end-to-end productielijnen. Ook wordt gewerkt aan gezamenlijke communicatie rond de programma-onderdelen.
AM naar de volgende stap
Volgens Bert-Jan Woertman, directeur van Mikrocentrum, is het nu belangrijk om de volgende stap te zetten in de implementatie van AM-technologie in de waardeketen: “Samenwerkingen zoals met Flam3D en het daaraan gekoppelde netwerk van ambitieuze maakbedrijven zijn daarvoor essentieel.”
Directeur Kris Binon van Flam3D benadrukt dat de industrie Additive Manufacturing technieken nu helemaal heeft doorontwikkeld tot een volwaardige productietechnologie, wat nieuwe mogelijkheden opent op het gebied van designvrijheden en ecologisch verantwoord produceren. Door de krachten en netwerken te bundelen, winnen ze allemaal en creëren ze een AM-ecosysteem dat vooroploopt in de wereld. Flam3D kijkt uit naar de toekomstige mogelijkheden die deze samenwerking opent.