Draag als AM-bedrijf bij aan de strijd tegen COVID-19

De medische sector staat vandaag voor ongekende uitdagingen. De uitbraak van COVID-19 veroorzaakt namelijk tekorten aan medische uitrusting en appartuur zoals mondmaskers, kleppen of ventilatoren. Dat geldt niet alleen in ziekenhuizen, maar ook voor zorgend personeel. Iedereen ziet de ernst van de situatie in, ook de 3D-printsector. De AM-bedrijven verenigen zich daarom in allerlei initiatieven om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan acties rond het printen van gezichtsmaskers of ventilatoronderdelen. Het aanbod is er dus; maar hoe zit het met de vraag? Hoe bereiken al deze initiatieven de juiste instanties? Overkoepelende organen Flam3D, CECIMO en MGA zijn, op verschillende niveau’s, druk in de weer om vraag en aanbod te koppelen.

 

Als netwerkorganisatie voor 3D-printing in Vlaanderen en Nederland, verzocht Flam3D haar leden, maar ook niet-leden om aan te geven of ze hun printercapaciteit geheel of gedeeltelijk kunnen inzetten voor het printen van allerlei zaken waar een tekort aan is of zal ontstaan. Via hun netwerk kon Flam3D in kaart brengen welke 3D-printcapaciteit er momenteel beschikbaar is in Nederland en Vlaanderen. De organisatie onderhoudt nationale contacten met zorginstellingen, overheden en crisiscentra. Op die manier kan Flam3D snel vraag en aanbod aan elkaar koppelen wanneer dat nodig is en eventuele nationale “opdrachten” in Nederland en België verdelen.

Indien nodig, kan Flam3D snel vraag en aanbod linken en eventuele nationale “opdrachten” in Nederland en België verdelen. Als je zelf ook nog printcapaciteit hebt of bezig bent met een initiatief, neem dan gerust contact op met de organisatie.

Wil je ook graag bijdragen op Europees niveau? Daar zijn onder meer CECIMO, MGA of VLAIO actief mee bezig

CECIMO, de Europese koepelvereniging voor de gereedschap- en machineindustrie, heeft een oproep uitgestuurd naar alle AM-bedrijven om te helpen bij de productie van apparatuur die ziekenhuizen missen wegens de uitbraak van COVID-19. De oproep geldt op Europees niveau en is gericht aan Europese 3D-printbedrijven voor hulp aan alle ziekenhuizen in Europa.

Meer info over deze call op Europees niveau en een deelnamelink vind je hier.

MGA, een internationaal netwerk voor Additive Manufacturing, roept AM-bedrijven ook op om te helpen in de strijd tegen het coronavirus op Europees niveau. Via een overzicht wil de organisatie fabrikanten helpen om snel potentiële partners voor verschillende toepassingen te identificeren. Daarom vraagt de organisatie om de technologieën, materialen en ideeën die AM-bedrijven beschikbaar hebben in te vullen in deze tabel. Een soortgelijk formulier is beschikbaar voor ziekenhuizen en mensen die oplossingen nodig hebben. Op die manier kan de organisatie efficiënter matchen tussen vraag en aanbod.

Registreer hier de technologieën, materialen en ideeën die je bedrijf ter beschikking kan stellen.

VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, doet ook een oproep op Europees niveau. Alle bedrijven die productiecapaciteit hebben om noodzakelijke apparatuur of andere persoonlijke beschermingsmiddelen te produceren, kunnen zich melden bij de organisatie. VLAIO zal de gegevens van bedrijven die hierbij kunnen helpen verzamelen en deze delen op Europese schaal. Meer informatie over de oproep vind je hier. Aanmelden kan tot en met 29 maart.

Geef je gegevens door via dit formulier tot en met 29 maart. Geef daarbij ook aan welke PBM en/ of medische apparatuur je bedrijf kan produceren, op welke termijn en in welke hoeveelheid.