Colossus introduceert ’s werelds grootste transporteerbare FGF 3D printer aan het publiek op Formnext

Colossus, een multinationale startup gevestigd in Genk, introduceert deze maand op Formnext het eerste volledig geïntegreerde vervoerbare 3D printsysteem ter wereld. De Colossus 3D printer is het eerste systeem dat is ontworpen met een bijzonder accent op materialen voor meubilair, constructietoepassingen en grote 3D objecten. Hij print ook met gerecycleerde materialen en combineert geavanceerde technologie om kunststoffen een tweede leven te geven.

Met een formaat van 2,67m x 1,5m x 1,5m (LxBxH) en een bouwvolume van 4m³ ondersteunt de printer indrukwekkende printsnelheden tot 15 kg per uur. De printer is volledig uitgerust met een granulaatgevoede extruder en een ontvochtigingseenheid voor een betere printkwaliteit. Het verwarmde printbed is voorzien van een vloeibaar verwarmd bed voor het eenvoudig verwijderen van de print. Van de vele gerecyclede en niet-gerecyclede materiaalopties die met deze printer kunnen worden gebruikt, zijn er dankzij de samenwerking met Mitsubishi Chemical 10 materiaalcompoundprofielen vooraf getest voor optimale prestaties. Het is de eerste printer van die omvang die omkan met rPET- en rPPP-materiaalprofielen.

Naast de vele functionele voordelen is de printer volledig gebouwd voor maximale flexibiliteit in de productie van print: hij kan worden gebruikt als een transporteerbare of vaste eenheid; het systeem is eenvoudig uit te breiden en op te waarderen. “We wilden een printsysteem bouwen dat zich echt aanpast aan de behoeften van onze klanten, dus het zo vervoerbaar en upgradebaar mogelijk maken was een belangrijke prioriteit”, verklaart Yannick Aerts, CTO van Colossus. Alles, van het printvolume, de output van de extruder tot het verwarmde bed, kan worden geconfigureerd – zelfs software add-ons en schroeftypes. Deze flexibiliteit maakt de Colossal 3D FGF zeer relevant voor diverse toepassingen en industriële sectoren.

Daarnaast wordt de printer geleverd met innovatieve loggingsoftware en een remote internet debugging en connectiviteitssysteem, zodat technici problemen op afstand en in realtime kunnen helpen oplossen. Er zullen trainings-, service- en onderhoudscontracten worden afgesloten om ervoor te zorgen dat de machines 24 uur per dag, 7 dagen per week en 7 dagen per week naar behoren functioneren.

De visie achter deze printer? Het maken van een snel, kosteneffectief platform om met behulp van 3D-technologie kunststofafval een nuttige tweede leven te geven. Het team ondervond zelf dat kosteneffectieve printers van deze omvang moeilijk te vinden zijn. Hetzelfde geldt voor flexibele productiepartners uit alle bedrijfstakken. “Jonge ontwerpers hebben vaak geen partners om hun ideeën te realiseren vanwege de hoge toetredingsdrempels in deze markt. Klanten vroegen ook om een manier om meubels en andere grootschalige objecten te maken van plastic afval, dus zochten we de markt en een grootschalige printer en alles wat we vonden was ofwel te langzaam, of te duur, of kon niet werken met materialen met hoge temperaturen zoals rPET of CarbonP die moeilijk te extruderen zijn”, zegt Philippe Mérillet, mede-oprichter van Colossus. “Dus besloten we een printer te ontwikkelen die precies dat zou doen.”

Na de introductie van de eerste Colossus 3D FGF Colossus printer is het team van plan om het ontwerp te verbeteren. Met een eerste prototype beschikbaar, wordt momenteel verder onderzoek gedaan om een multi-head systeem te bouwen, een hogere print output van maximaal 25 kg per uur, verbeterde retractie en vele andere functies. De printer is al beschikbaar voor pre-order.