Close The Loop at D2M

Closing the Loop: Debat over de adoptie van Industrie 4.0 in de Belgische maakindustrie

Donderdag 22 september 2022 was het kruim van de maakwereld te gast op D2M (Design to Manufacturing), het netwerkevent voor de Belgische maak-en designcommunity in Kortrijk Xpo. Zo kwamen tal van experten uit onderzoeks-en competentiecentra, onderwijs en technologiefederaties samen. Een uitstekende gelegenheid om die avond een aantal koppen samen te brengen binnen het thema Manufacturing 4.0 – Closing the loop, of in mensentaal: hoe komt het dat Belgische maakbedrijven zo traag zijn bij de adaptatie van Industrie 4.0 in hun productieorganisatie.

Organisator Industrialfairs bracht vanuit de expertenwereld Herman Derache (Sirris), Marc Engels (Flanders Make), Kris Binon (Flam3D) en Bert Lauwers (KULeuven) samen met 3 innoverende early adaptors uit de maakindustrie, namelijk Pieter-Jan Deman (Stas), Timen Floré (Vintiv) en Pieter Steen (Jori). Tijdens het debat werden verschillende thema’s getackeld waaronder:

  • Digitalisering
  • Additive Manufacturing
  • Advanced, smart & generative design
  • Robotadaptie
  • Meer machine, minder operator
  • Innovatieve ecosystemen

Er werd dieper ingegaan op de redenen waarom maakbedrijven traag zijn bij het uitrollen van nieuwe maaktechnologie en digitalisering, waaronder beperkte innovatiebudgetten, beperkte afschrijvingsgrootten en de keuze van jonge ingenieurs om voor grote bedrijven te werken. Ook Flam3D gaf zijn mening over bovenstaande thema’s en hoe deze invloed hebben op de AM-wereld.

Uit de discussie kwamen enkele belangrijke bevindingen naar voren. Kom je graag meer te weten over de inzichten van de experts of ben je op zoek naar het volledige artikel? Klik dan zeker door via volgende link.