Breast Cancer Locator

CairnSurgical selecteert Amnovis als exclusieve leverancier voor zijn ge-3D-printe Breast Cancer Locator™ in Europa

Innovatieve chirurgische gids ontworpen om het voorkomen van positieve marges na borstkankerchirurgie te verminderen

Flam3D-lid Amnovis werd geselecteerd door CairnSurgical voor de Additive Manufacturing (AM) van het revolutionaire Breast Cancer Locator™ (BCL) product voor patiënten in Europa. De BCL is een patiëntspecifieke oplossing voor chirurgische begeleiding, ontworpen om chirurgen bij te staan in het nauwkeurig lokaliseren en verwijderen van borsttumoren. CairnSurgical steunt hiervoor op Amnovis, innovator in contract manufacturing van AM-producten voor medische toepassingen. Het Flam3D-lid beschikt over de nodige AM-expertise en digitale processen om met succes in te spelen op strengere regelgeving en de behoefte aan hogere snelheid en flexibiliteit in de medische productie.

Bij 20 tot 25 procent van de Breast Conserving Surgery (BCS, borstbesparende chirurgie of lumpectomie) lukt het niet om duidelijke tumormarges te verkrijgen, waardoor deze patiënten een tweede operatie moeten ondergaan. Dergelijke heroperaties brengen extra kosten voor de gezondheidszorg met zich mee en worden geassocieerd met slechtere cosmetische resultaten, een moeilijker herstel en een grotere emotionele belasting voor de patiënt. Het BCL™-systeem is ontworpen om de nauwkeurigheid van borstbesparende chirurgie te verbeteren door nauwkeurige begeleiding te bieden met betrekking tot de vorm, grootte en locatie van de tumor, waardoor duidelijke marges kunnen worden bereikt.

Het proces van de Breast Cancer Locator™ gebeurt volgens een vast aantal stappen. Als eerste stap in het proces ontvangt CairnSurgical de MRI-gegevens van de rugligging van de patiënt, analyseert deze om de geometrie en locatie van de tumor te bepalen en gebruikt deze gegevens om de patiëntspecifieke BCL™ te ontwerpen. Voor patiënten in Europa vervaardigt Amnovis de BCL™ chirurgische begeleider met behulp van stereolithografie 3D-printing (SLA). De oprichters van Amnovis hebben een achtergrond in het produceren van high-end producten met behulp van AM sinds 2008. Vandaag de dag werkt hun bekwame team binnen een digitaal productiekader dat voldoet aan de eisen van de klant en de regelgeving. Het resultaat is dat Amnovis uitblinkt in flexibele productie en tijdige levering.

Visualisatie workflow

David Danielsen, CEO CairnSurgical, sprak zijn vertrouwen uit in het Belgische bedrijf: “We hebben Amnovis gekozen als onze operationele partner omdat we inzagen dat hun expertise in het 3D-printen van medische hulpmiddelen en hun sterke focus op kwaliteitssystemen voor ons de juiste combinatie was om de commerciële lancering van het BCL™ chirurgisch begeleidingssysteem in Europa mogelijk te maken. Het hele Amnovis-team heeft indruk op ons gemaakt met hun sterke kennisbasis, hun ervaring in kwaliteitsmanagementsystemen en printen, en hun coöperatieve aanpak bij het ontwikkelen van een plan en operaties die aan onze behoeften voldoen.”

Ruben Wauthle, CEO en mede-oprichter Amnovis: “We zijn bijzonder trots op de samenwerking met CairnSurgical met betrekking tot de BCL™. Innovatieve AM-toepassingen, zoals deze chirurgische gids, passen perfect in ons streven om als bedrijf AM contract manufacturing te innoveren. We hebben een uitgebreide AM-workflow en productieplatform opgezet, dat volledig ISO 13485:2016 gecertificeerd is. De digitale procesautomatisering stelt ons in staat om papierloze operaties te verkrijgen en volledige traceerbaarheid en herhaalbaarheid te bieden om de productie van patiënt-specifieke producten flexibel op te schalen.”

Wil je graag meer informatie over Flam3D-lid Amnovis? Bezoek dan hun website of neem een kijkje op LinkedIn. Meer te weten komen over CairnSurgical? Surf dan zeker eens naar de website van CairnSurgical.

Rotating BCL™