Amnovis enters into IP license agreement with KU Leuven and launches copper 3D printing services

Amnovis sluit IP-licentieovereenkomst met KU Leuven en lanceert koperen 3D-printdiensten

Flam3D-lid Amnovis brengt innovatie in Additive Manufacturing door een revolutie teweeg in koper 3D printen. Dankzij een IP-licentieovereenkomst met de KU Leuven kan Amnovis, na zes jaar baanbrekend onderzoek, een unieke koperen 3D printtechnologie commercieel toepassen. Met de nieuwe technologie kan het bedrijf koperen onderdelen bouwen met een hoge geleidbaarheid en sterkte, af te stemmen op combinaties die een verscheidenheid aan industriële toepassingen beter dienen. Amnovis realiseert dit door uitstekende laser absorberende poeders te combineren met de bewezen betrouwbaarheid van infrarood laser AM-systemen. Dankzij het gepatenteerde proces kan het Flam3D-lid geleidingscomponenten met een volledige dichtheid en complexe vormen vervaardigen met fijne structuren tot 200 micron.

De nauwe samenwerking tussen Amnovis en de KU Leuven, meer bepaald de onderzoeksgroepen SeMPeR en Additive Manufacturing, omvat een IP-licentieovereenkomst met betrekking tot een unieke koper 3D-printing aanpak. De opgebouwde knowhow tilt koper 3D printen naar een hoger niveau en laat de klanten van Amnovis profiteren van de voordelen van deze baanbrekende technologie.

Suraj Dinkar Jadhav, Senior Materials Engineer bij Amnovis: “Onze aanpak voor het 3D-printen van koper en koperlegeringen is gebouwd op een diepgaand begrip van het laser powder bed fusion proces (L-PBF). Om het gebruik van deze gerenommeerde en betrouwbare AM-technologie te maximaliseren, hebben we uitstekende laser-absorberende poeders ontwikkeld op basis van de KU Leuven-technologie om de hoge laserreflectie en snelle energiedissipatie van kopermateriaal te ondervangen. Het gepatenteerde proces van Amnovis maakt het mogelijk om koperen onderdelen te maken in een breed, stabiel en betaalbaar procesvenster. Het maakt het mogelijk om onderdelen met volledige dichtheid te maken met een hoge geleidbaarheid en sterkte, in een specifieke, ongekende combinatie die is afgestemd op de toepassingsvereisten. Het proces ondersteunt de mogelijkheid om complexe structuren met dunnen wanden, tot 200 micron, te vormen. Het brede verwerkingsvenster van deze technologie, zorgt voor een herhaalbare en reproduceerbare bouwkwaliteit.”

De unieke koper 3D print aanpak van Amnovis leidt tot een overtuigende set eigenschappen. De materiaaldichtheid bedraagt meer dan 99%, terwijl het geprinte materiaal een verbeterd elektrisch en warmtegeleidingsvermogen heeft. Bij het printen van CuCr1Zr-materiaal kan de elektrische geleidbaarheid worden aangepast tot 90% IACS en de thermische geleidbaarheid tot 360 W/(m-K), terwijl een vloeigrens van meer dan 500 MPa en een treksterkte van meer dan 600 MPa kan worden bereikt, gecombineerd met een rek van 30%.

De gepatenteerde laser-absorberende poeders van Amnovis bieden een uitstekende vloeibaarheid en oxidatieweerstand. Daardoor verminderen de koper- en koperlegeringspoeders de poederveroudering, verbeteren ze de herbruikbaarheid en verlengen ze de houdbaarheid. De oxidatiebestendige poeders zorgen ook voor slechts een verwaarloosbare hoeveelheid zuurstof in het uiteindelijke onderdeel, waardoor sterktevermindering na warmtebehandeling wordt voorkomen.

De nauwe samenwerking tussen de twee Flam3D-leden Amnovis en de KU Leuven, meer bepaald de onderzoeksgroepen SeMPeR en Additive Manufacturing, omvat een IP-licentieovereenkomst met betrekking tot een unieke koper 3D-printing aanpak.

Ruben Wauthle, CEO en medeoprichter van Amnovis: “Ons eigen materiaal en proces expertise zet een nieuwe standaard voor koper en koperlegering 3D printen. Tegelijkertijd verlagen we de kosten door dure groene, blauwe en krachtige lasers te vermijden. Het leveren van koperen onderdelen met ongeëvenaarde materiaaleigenschappen is een perfect voorbeeld van hoe wij AM-productie willen innoveren. Het stelt klanten in staat om superieure koperen onderdelen door Amnovis te laten printen en een verbluffende prestatiewinst te behalen in een verscheidenheid aan toepassingen. Denk bijvoorbeeld eens aan het potentieel van efficiëntere 3D-geprinte CPU-koellichamen die gebruikt worden in het groeiende aantal datacenters.”

Op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Klik dan zeker hier.

Amnovis illustreert zijn vermogen om wandstructuren tot 200 micron en openingen tot 250 micron te bereiken.