Flanders home to 3D


Activiteiten Flam3D


12-13 oktober 2017
3D Printing & Bio-printing in Healthcare – Conference

De tweede editie van de 3D Printingrint & Bio-printing in Healthcare Conference vindt plaats op 12 en 13 oktober 2017 in Düsseldorf.

3D-printen en bioprinten zijn snel groeiende fabricagemethodes die veel toepassingen in de gezondheidszorg gevonden hebben. De toepassingen van de technologieën in de geneeskunde brengen een revolutie teweeg in de manier waarop operaties uitgevoerd worden. Ook in de domeinen van protheses, implantaten en tandheelkunde volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.

De conferentie focust zich op onderstaande onderwerpen:

 • Printing of complex tissues
 • Role of biomaterials for 3D printing
 • 3D printing for dental surgery
 • 3D printing for maxillofacial prosthodontics
 • Role of 3D printing in oncology research
 • Cost effective production of implants
 • Scaffolds generation through bio-printing
 • 3D Imaging and modelling
 • Ethical and regulatory issues for 3D printing and bio-printing
 • 3D printed bone tissue generation
 • Bio-printing of skin cells

Meer informatie is hier terug te vinden.

STEM-dagen

16-18 oktober 2017
Flam3D op de STEM-dagen voor leerkrachten

Tijdens de STEM-dagen (16, 17 en 18 oktober) in Technopolis (Mechelen) reiken we leerkrachten nieuwe ideeën en werkvormen aan om hun lessen STEMmiger te maken. STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is inmiddels méér dan de som van de vier letters: het is een vakoverschrijdend verhaal waarbij integratie van probleemoplossend denken, onderzoekend leren, maatschappelijke relevantie, samenwerken in teamverband, houding van de leerkracht… centraal staan.

Flam3D ontwikkelde recent voor deze doelgroep http://onderwijs.flam3d.be, en zal de mogelijkheden van 3D-printing in het onderwijs toelichten. Meer informatie over de STEM-dagen is hier te vinden.

logoSIC17

17 oktober 2017
Flam3D op Sportinnovatiecongres #SIC171017

Dat sporters altijd meer beleven, hebben ze grotendeels aan innovatie te danken. Niet alleen de technologie waarmee je selfies kan maken om uit te pakken met wat je beleeft, maar ook die innovatieve manier van denken en samenwerken die nieuwe sporten doet ontstaan en betere infrastructuur, maar die ook snellere schoenen mogelijk maakt en een meer nauwgezette weergave van je prestaties. Wil je weten wat nog? Alles draait rond #sportersbelevenmeer op 17 oktober 2017, het sportinnovatiecongres in Brugge (#SIC171017).

Flam3D zal er de mogelijkheden van3D-printing in sporttoepassingen toelichten. Meer informatie en inschrijfmogelijkheden zijn hier te vinden.

Flam3D logo

23 oktober 2017
Matrijzenavond

Een matrijs printen in metaal (incl. Laser Cladding) of in kunststof? Outsourcen of zelf printen? Wat zijn de mogelijkheden, wat is momenteel de “state of the art”?

In één avond een overzicht van de mogelijkheden en uitdagingen van Additive Manufacturing voor Matrijzenbouw? Dat kan!
Op 23 oktober organiseren Agoria, Sirris, Vlamef en Flam3D deze AM-infoavond bij Niko (Sint-Niklaas). Het doel is eenvoudig: bedrijven informeren over het aanbod in Vlaanderen, de mogelijkheden en hinderpalen.

De avond is een mix van neutrale sprekers en bedrijfsvoorstellingen, aangevuld met netwerkevent en bedrijfsrondleiding. Inschrijven is gratis maar verplicht, en kan op deze pagina.

Prototyping Kortrijk

8 en 9 november 2017
Premiere Family of the Future op Prototyping in Kortrijk Xpo

Onder impuls van Flam3D, de Vlaamse clustervereniging voor 3D-printing, werken 30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen samen aan de realisatie van ‘Family of the Future’. Dat wordt een demonstratieproject met als doel te verduidelijken welke 3D-print technologieën er bestaan, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. De realisatie komt er op initiatief van Flam3D vzw, en wordt mee ondersteund door Flanders Investment & Trade en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het ‘Family of the Future’ project wordt in première getoond in hall 5 op 8 november tijdens PROTOTYPING in Kortrijk Xpo!

Via de speciale projectsite familyofthefuture.eu zal de ontwikkeling van het project verder te volgen zijn.

5 juni 2018
International Symposium – Hybrid Additive Manufacturing with Polymers: the new technology for customer-specific and innovative plastic and textile production

This international symposium will focus on polymer-based additive manufacturing technologies and their applications in customer-specific and innovative plastic and textile products.

Methods to combine Additive Manufacturing with conventional processes, such as FDM printing on textiles or plastic products, will be at the centre of the symposium’s scope!

Confirmed Keynote lectures by Neotech AMT (DE) and Bradford University (UK).

 • New polymer-based additive manufacturing technologies
 • Polymeric material developments for additive manufacturing – 3D Printing
 • Applications of additive manufacturing within the plastics converting industry
 • Possibilities of additive manufacturing within textile production
 • 3D Printing on conventionally produced materials
 • Customer-specific and innovative production (including printed electronics)
Locatie: Congrescenter Zebrastraat – Gent
Meer informatie en deelnamemogelijkheden zijn te vinden op deze website.