3DMed project voor innovatie in medische zorg in de 2 Zeeën-zone

Flam3D zet zich in voor innovatie in de medische zorg met 3DMed, een internationaal project in het kader van het Interreg 2 Zeeën 2014-2020 Europese Territoriale Coöperatie Programma. De algemene doelstelling van het programma is de ontwikkeling van een innovatieve, op kennis en onderzoek gebaseerde, duurzame en inclusieve 2 Zeeën-zone (Engeland, Frankrijk, Nederland en Vlaanderen in België), waar natuurlijke hulpbronnen worden beschermd en de groene economie wordt bevorderd.

Het 3DMed-project is gericht op de ontwikkeling van 3D-printtechnologieën om geavanceerde medische behandeling en de wijdverspreide toepassing ervan mogelijk te maken. 3DMed wil de betaalbaarheid en grootschalige toegankelijkheid van medische behandelingen met behulp van 3D-printers verbeteren. Topuniversiteiten en innovatieve bedrijven in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bundelen hun krachten in een ongekende oefening om het volledige potentieel van de 3D-printtechnologie voor geavanceerde medische zorg te verkennen.

De verwachtingen zijn gericht op een gestroomlijnde zorg door de integratie van diagnose, ontwerp en productie van 3D-geprinte medische hulpmiddelen met postoperatieve evaluatie in een gevalideerd en breed toegankelijk softwareplatform. Dit zal het mogelijk maken om de doorlooptijd te verkorten van 6-8 weken nu, tot 6-8 dagen in 2021 en tot 24 uur in 2023.

Het project beoogt ook de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerde medische hulpmiddelen (prothesen, implantaten en orthesen) die zijn ontworpen op basis van de beelden die voor individuele patiënten zijn verkregen. Door gebruik te maken van de geïntegreerde 3D-printtechnologie voor de productie van deze op maat gemaakte toestellen zullen de kosten met wel 90% dalen. De kosten voor de medische behandelingen zullen hierdoor met wel 30% dalen.

Tot slot wil 3DMed complexe vormen en geminiaturiseerde geometrieën implementeren voor implantaten en chirurgische instrumenten, evenals gefunctionaliseerde medische hulpmiddelen om de effectiviteit van de behandeling te verbeteren en het herstel na de behandeling te versnellen.

Als leidende partner in dit project zal de Technische Universiteit Delft worden bijgestaan door projectpartners Stichting Materials Innovation Institute, Universiteit Gent, Association pour la Recherche et le Développement des Méthodes et Processus Industriels, EXO-L B.V.., Dutch Ophthalmic Research Center (International) B.V., Meridian Technique Limited, Amber Implants B.V., Universiteit van Oxford, Oxford MESTAR Limited, 3D LifePrints, EURASANTÉ, Université de Lille, Strategisch Initiatief Materialen (SIM Flanders, Flam3D), Oceanz B.V., Avroxa bvba, Régnier Orthopédie.

En observerende partners Reinier de Graaf Groep, AZZENO/Cosmipolis Clinic, Universitair Medisch Centrum Utrecht, afdeling plastische chirurgie, Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, Leiden University Medical Center, CADskills BVBA, Nelson Labs Europe N.V ., DEAM BV, Dassault Systèmes, Medtronic, LATTICE MEDICAL, In4care vzw, Cousin Biotech en Blue Sparrows MedTech Finance B.V.

Meer informatie over het project vindt u hier.