INSIDE Metal AM

3D printing with steel – The INSIDE metal AM project explained

Je gelooft dat 3D-printen met staal een innovatieve en efficiënte technologie voor jouw bedrijf zou kunnen zijn? Overweeg je een investering in apparatuur voor Additive Manufacturing of begin je de mogelijkheden te onderzoeken in samenwerking met een dienstverlener op het gebied van printen?

Vaak zijn deze vragen het begin van een traject naar het mogelijke gebruik van additive manufacturing (AM). De intentie om AM te gaan gebruiken kan bij je opkomen nadat je toepassingen hebt gezien die in andere industrieën werden ontwikkeld of omdat je ervan overtuigd bent dat jouw bedrijf deze nieuwe en opwindende technologie moet gaan gebruiken. En dan … eens je dieper begint te graven besef je dat er nog veel meer bij komt kijken. In een recent onderzoek uitgevoerd door Flam3D, hebben bedrijven van verschillende industrieën en groottes aangegeven dat het “gebrek aan interne expertise en know-how met betrekking tot AM” een belangrijk obstakel is voor hen om erin verder te gaan. Maar er is goed nieuws! Dankzij gefinancierde Vlaamse initiatieven zoals het recent afgeronde INSIDE metal AM project hoef je niet alle nodige know-how zelf op te bouwen. De ervaring opgedaan binnen deze projecten en de ondersteuning door experten van organisaties zoals het Belgisch Instituut voor Lastechniek, CRM Group en Sirris kunnen ook jouw bedrijf helpen om met succes de toepassing te selecteren die geschikt is voor AM en in een volgende stap de juiste technologieën te identificeren en te implementeren voor de opdracht.

Zoals reeds eerder vermeld, is het voorbereiden van de aanschaf van een 3D printer, of het selecteren van een dienstverlener die aan uw wensen voldoet, slechts het begin. Als je een succesvol ge-3D-print product wil realiseren, zijn er diverse andere activiteiten dan het eigenlijke printen waar rekening mee moet worden gehouden.

Het INSIDE metal AM project beantwoordt niet alle business en technologie gerelateerde vragen die je zou kunnen hebben over dit snel evoluerende topic. Het behandelt echter wel veel belangrijke aspecten en activiteiten die relevant zijn voor huidige en toekomstige gebruikers van metal AM. De informatie en de verzamelde ervaring werden gebundeld in rapporten en andere documenten voor communicatiedoeleinden. Deze omvatten onder andere (1) informatie over grondstoffen en hun kwaliteitscontrole; (2) informatie over verwerkbaarheid verkregen bij de fabricage van eenvoudige geometrieën; (3) industriële voorbeelden geproduceerd door verschillende relevante AM-technologieën (L-PBF, LMD en WAAM); 4) informatie over verkrijgbare materiaaleigenschappen voor verschillende relevante staalsoorten (316L, 17-4PH, H11, 2209 duplexstaal), die hun prestaties aantonen; 4) een studie over het effect van warmtebehandeling en 5) een overzicht van de efficiëntie van de nabewerking van het oppervlak (tribo-finishing, elektrolytisch polijsten, enz. ).

Wil je meer weten?
Ontmoet hen tijdens de webinar op 22/2/2021 van 13u30 tot 16u om dit project in meer detail te ontdekken en krijg de kans om een Q&A te doen met het projectteam.
Webinar – 3D printing with steel | Sirris
Neem gerust rechtstreeks contact met hen op als je vragen hebt, we helpen je graag verder of bespreken jouw ideeën.

Frederik Hendrickx & Norberto Jimenez (CRM Group) & Jeroen Tacq (Sirris)

norberto.jimenez@crmgroup.be | jeroen.tacq@sirris.be

 

Dit project werd gerealiseerd met de steun van VLAIO en het Strategisch Initiatief Materialen (SIM).