Eind augustus 2016 werd op het circuit van Zolder, de 王-BIKE aan de wereld voorgesteld. Een ge-3D-printe fiets? Dat is maar een deel van het verhaal.

De meer dan 200 deelnemers aan het bedrijfs- en fietsevent “The Allround Flandrien” kregen de exclusieve première: de onthulling van de 王-BIKE door de gouverneur van Limburg, Herman Reynders.

De 王-BIKE werd gecreëerd door een 15-tal Vlaamse 3D-printbedrijven en onderzoeksinstellingen, met als doel te verduidelijken welke 3D-print technologieën er bestaan en hoe die een reële waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. En de lijst van technologieën is lang: een geprinte drukschakelaar, een silicium-carbide tandwiel, een geprinte lens of zadel, enzovoort.

Om al die innovaties aan op te hangen, werd een fiets als spreekwoordelijke kapstok gekozen.

De reden voor deze opmerkelijke bedrijfssamenwerking heeft alles te maken met de hype rond 3D-printing. Net nu 3D-printing voor veel toepassingen een reële toegevoegde waarde kan bieden, merken veel 3D-print bedrijven dat we ons ‘na de hype’ bevinden. En dat er te veel werd gefocust op de aantrekkelijkheid van deze of gene nieuwe 3D-creatie, terwijl veel bedrijven amper op de hoogte zijn van het echte actuele potentieel van de technologie.

De technologische ontwikkelingen van 3D-printing zijn verder geëvolueerd en meer en meer wordt 3D-printing effectief ingezet in de luchtvaart -en automobielindustrie, in prototyping en in de medische wereld. Met de 王-BIKE willen de leden van Flam3D ook andere bedrijven en onderzoeksinstellingen op ideeën brengen.

De 王-BIKE wordt op verschillende locaties in Europa ingezet om mensen uit onderwijs en bedrijfswereld te informeren over de reële mogelijkheden van 3D-printing, want los van alle hype, blijft het toch een intrigerende technologie met een enorm potentieel.

De 3D-geprinte fiets 王-BIKE is een verwezenlijking van 17 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3D&I, 3Dee, Formando, Hoet, KULeuven, Layered Prints, Materialise, MT3D, REIN4CED, RSPrint, Sirris, T&M Solutions, Tenco DDM, UGent en Vamac.

 

De realisatie van de 王-BIKE werd mee ondersteund door Bodycote HIP, Ridley Bikes, r-l-f, AMS robotics en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

王-BIKE
Vlaanderen staat nog steeds aan de wereldtop als het gaat om innovatie in 3D-printing. Dat bewijst de 王-BIKE, de gebundelde expertise van meer dan 15 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen.